23 Ağustos 2010 Pazartesi

iki film

iki film değerlendirmesi, eleştiriler. ilk hayatımın kadınısın. bir uğur yücel filmi. eski bir musiki sanatçısına aşık olan tophaneli bir delikanlının hikayesi. tophane delikanlısı dediğime bakmayın siz, eskinin bıçkın delikanlısı olmuş şimdinin istanbul beyefendisi. uğur yücel'in orhan gencebay'a meyyal tiplemesi oldukça başarılı. babacan ve oldukça saygılı duruşu alıp götürüyor. film, başlı başına, uğur yücel performansı için bile izlenir. bunun yanında, türkan şoray ve settar tanrıöğen'in performansları cabası. pek çokları filmi kitsch bulmuş, bence bir parça haksızlık ediyorlar. gönül telini titreten çok efendi bir aşk, kalıbına oturmuş, iyi temsil edilmiş nihayetinde.

ikinci film, takiye. almanya-türkiye ortak yapımı, 2010'da çıkmış. almanya'da bir islami yatırım şirketi almış başını yürümüş, bu şirketin türk-müslüman bir aileyi dramatik bir sona sürüklemesi anlatılıyor. filmi önyargılı ve nisbi olarak islamafobik bulmam bir kenara, film "milli güvenlik ve istihbarat" mefhumları üzerinden prim yapmaya çalışıyor, bu gıcıklayıcı bir durum. müslüman hayat tarzının vitrinde kaldığını hissediyorsunuz. belki de resmedilenlerin bujuva olmalarından. fakat, daha önemlisi esas vurgu, film boyunca modernleşmiş müslüman diasporayı temsil eden bir aile yeniden yapılandırılıyor (deconstruction - reconstruction). yani daha açık ifade etmek gerekirse, film avrupa'daki müslüman hayat tarzının radikalliklerini kırparak, temsili olarak laikleştirmek derdinde (sekülerleştirmek değil).

nokta

şeyh sait, direnişten sonra yakalanır, istiklal mahkemelerinde yargılanır ve idam cezasına çarptırılır. mahkeme esnasında kendisini yargılayan vekile dönerek ve şöyle söyler: senden hoşlandım, fakat öbür dünyada görüşürüz.

12 Ağustos 2010 Perşembe

[anthropology now]

aktivist antropolojinin nadide örneklerinden birini sunuyor, anthropology now. new york şehir üniversitesi etrafından kümelenmiş bir grup antropologun emekleri sonucunda ortaya çıkmış. kırılgan gündemler etrafında, politik kaygılarla örgütlenmiş, hayata dokunmaya yeğleyen bir platform olduğunu söylemek hata olmaz sanıyorum.

Anthropology Now is an independent initiative committed to claiming a public voice for anthropology. We believe that anthropology has important insights to contribute to contemporary conversations and policy debates. Through our field research and in-depth, holistic analysis, anthropology presents an oblique perspective on mainstream common sense. By challenging taken for granted “truths,” we believe anthropology can enrich public understandings of the world.

hayretine mucip olanlara,
http://anthronow.com/