peşi sıra birbirini takip eden filmler ve diziler. sonra, gece kahvaltısı zamanı. saat beşte beşiktaştan martılar geçer. sorgusuz sualsiz, yoktan yere sabahı beklemeyi o kadar özlemişim ki. olmuş ya da olası hiçbirşeyi kafaya takmadan - en azından çalışarak- sabahı beklemek. bu metanetli sabahlamalar hakkında ontolojik göndermelerim var, zira geceden kaldığım her sabahta biraz daha temizlendiğimi hissediyorum. şimdi olmasa da birgün tekrar doğabileceğimi, hem de kendimden bile sakınmadan davranabileceğimi bu doğumun ardından. gece beklemek güzeldir, kırmızı şarap kıvamında yumşamayı hatırlatır; sabırlı olmayı ya da nefsini terbiye etmeyi öğretir gece bekleşmeleri. sessiz sakin, uzakta ve öylesine.
alametifarika, artık saat altı yedi arası. güneş mahcup yüzünü gösteriyor. ayaz değil bu serinlik, enseye ahenkli dizeler üfleyen cinsten. kimseye güvenemesem, kapılar kapandıktan sonra, yine sabah serinliğine kendimi teslim ederim gibi geliyor. yahu, böyle selimilerivari naif satırlara şahitlik etmenizi istemezdim, ama döküldüler artık elden ne gelir. gülücük.
gecenin hayret-i mucibesini ileteyim o vakit, daha sağlam bir zeminde konuşalım. kibarfeyzo filmini gecenin başında tekrar izledim, uzun zaman olmuştu. malum, feyzo bu filmde devrimcidir, ağa da faşodur. grevdir, ekmektir, özgürlüktür. muhalefettir, isyandır. alâ. aşikarane ortada. daha güzeli, şu sanıyorum, feyzo'nun ağa'nın arkasından ettiği küfürler. bunun yanında, iğnelemeler-alaylar. yani, anaakım muhalefet rejimlerinin altını dolduran daha gündelik ya da örtülü direnişler. scott, everyday resistance diyor buna. iktidar odakları ile kurduğun asimetrik güç ilişkisinden dolayı, doğrudan yüzleşemediğin ya da açıkça restleşemediğin anlarda güttüğün buğuz, intikam ve yıpratma tahayyülleri ya da pratikleri. esaslı yüzleşmelerde kanlarının dökülmesinden korkan madunlar ancak bu yolla iktidarla başedebilirler. laf sokarak, dedikodu yaparak, sabotaj düzenleyerek, kaçakçılık yaparak. bu direnişler candır. filmin bu gözle tekrar izlenmesi, okunması pek eğlenceli oldu. hayretemucip.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder